Alex Steinweiss, Inventor of the modern album cover


Dit is het eerste diepgaande retrospectief van het werk van Alex Steinweiss, de bedenker van het fenomeen platenhoes....

Artikelnummer: 9783836501927

Dit is het eerste diepgaande retrospectief van het werk van Alex Steinweiss, de bedenker van het fenomeen platenhoes. 

In 1940 stelde Columbia Records´ nieuwe art director, de toen 23-jarige Alex Steinweiss, een vernieuwend idee voor aan het management: waarom vervangen we de standaard bruine papieren verpakking niet door een opvallende albumhoes? De startende platenmaatschappij schrok in eerste instantie terug voor de hoge kosten, maar besloot de gok te wagen met het album ‘Smash Song Hits’ van Rodgers & Hart, in een uitvoering van het Imperial Orchestra, een beslissing die haar geen windeieren heeft gelegd.
Steinweiss herverpakte de volledige lijn van 78-toerenplaten met abstracte en hoogstaande illustraties en vernieuwende typografieën die hun inspiratie vonden bij Europese affichekunstenaars uit de jaren 30 zoals Jospeh Binder. Dit leidde ertoe dat binnen enkele maanden hun verkopen verachtvoudigden en de albumhoes zoals we die vandaag kennen was geboren. Een decennium later vond hij de kartonnen hoes uit voor de 33 inch langspeelplaat, de LP, die nog steeds als geldende standaard in het vak gebruikt wordt.
Gedurende 3 decennia ontwierp Steinweiss duizenden originele kunstwerken voor jazz, klassieke en pop LP´s. Daarnaast creëerde hij logo´s, labels en reclamemateriaal, en zelfs een eigen lettertype, de Steinweiss Scrawl. Hij gaf vorm aan het gouden tijdperk van platenhoesontwerpen en beïnvloedde generaties van ontwerpers wereldwijd. Minder bekend, maar niet minder invloedrijk, was zijn werk buiten de platenindustrie: posters voor de Amerikaanse Marine in WOII, print campagnes voor damesschoenen, verpakkings- en etiketontwerpen voor alcoholische dranken, openingsscènes van films, alsmede zijn persoonlijke schilderijen, tekeningen en keramiek.

Deze collector´s edition omvat het volledige spectrum van zijn werk, inclusief honderden nooit eerder gepubliceerde schetsen, proefmodellen en compilaties uit zijn persoonlijke archieven. Deze uitgave wordt gelimiteerd uitgebracht, allen genummerd, en gesigneerd door Alex Steinweiss zelf, met zijn voor hem zo kenmerkende ‘Steinweiss Scrawl’, gedrukt op archiefwaardig papier en gepresenteerd in een speciaal ontworpen cassette.

Steven Heller
978-3-8365-0192-7
Engels, Frans, Duits
gebonden, 402 pagina's
396 x 330 mm

 

Geen reviews gevonden...
Powered by Lightspeed
- Theme by InStijl Media
Powered by Lightspeed