Chinese Propaganda Posters Taschen


Met zijn gladde, warme, rode gezicht dat naar alle kanten licht uitstraalde, was president Mao Zedong een standaard afbeelding op vele Chinese propagandaposters vanaf het ontstaan van de Volksrepubliek China in 1949 tot begin jaren 80...

Artikelnummer: 9783836557474
Met zijn gladde, warme, rode gezicht dat naar alle kanten licht uitstraalde, was president Mao Zedong een standaard afbeelding op vele Chinese propagandaposters vanaf het ontstaan van de Volksrepubliek China in 1949 tot begin jaren 80. Deze voor ons onbekende posters waren een bekend beeld in Chinese huizen, stations, scholen, kranten, tijdschriften en op bijna alle plaatsen waar mensen deze konden zien. President Mao, afgeschilderd als een stoïcijnse superheld, verscheen in allerlei situaties (op inspectie bij fabrieken, een sigaret rokend met landarbeiders, bij de Yangtze rivier in een badjas, hangend over de boeg van een schip of drijvend over een zee van rode vlaggen), geflankeerd door sterke, gezonde mannen en vermannelijkte vrouwen en kinderen die allemaal dezelfde eentonige kleding droegen.

Het doel van iedere poster was om het Chinese volk te tonen welk gedrag als moreel correct werd beschouwd en hoe geweldig de toekomst van het Communistische China zou zijn als iedereen hetzelfde pad naar deze heilstaat zou volgen. Door feiten en fictie te combineren in een stijl die de propagandakunst typeert, droop de positiviteit van deze posters af en leken zij te suggereren dat Mao een alomtegenwoordige macht was die China naar geluk en aanzien zou leiden. 

Stefan R. Landsberger, Anchee Min, Duo Duo
978-3-8365-5747-4
Taal: Engels, Duits en Frans
gebonden, 608 pagina's
140 x 195 mm

 
Geen reviews gevonden...
Powered by Lightspeed
- Theme by InStijl Media
Powered by Lightspeed