Darren Almond, Fullmoon Hans Holzwarth Taschen


In Full Moon ontmoet het conceptuele het poëtische: de Britse kunstenaar Darren Almond weet natuurlijke archetypes en verstilde landschappen te vangen in nachtelijke foto’s die gemaakt zijn bij vollemaan en waarbij hij een sluitertijd van meer dan ee...

Artikelnummer: 9783836546614

In Full Moon ontmoet het conceptuele het poëtische: de Britse kunstenaar Darren Almond weet natuurlijke archetypes en verstilde landschappen te vangen in nachtelijke foto’s die gemaakt zijn bij vollemaan en waarbij hij een sluitertijd van meer dan een kwartier hanteert. Deze lange sluitertijd laat het landschap eruitzien als bij het aanbreken van de dag, maar dan met een heel andere sfeer. Er is een lichte gloed die zelfs van de schaduwen komt, er zijn sterren te zien aan de hemel en het water bedekt de aarde als een mistig schuim. Het versterkte maanlicht overlaadt de afbeelding met een angstaanjagende scherpte, waardoor de landschappen iets onaangenaams krijgen, als een contemporaine weergave van het sublieme. Het werk gaat over tijd, zowel in zijn weergave van tijdloze kwaliteit van het landschap als in de fotografie als medium om de vergankelijkheid ervan te laten zien. 

Het boek bevat grofweg 250 foto’s die Almond vastlegde terwijl hij de vollemaan over de hele wereld volgde. Natuurmonumenten als Yosemite National Park of het Duitse eiland Rügen verwijzen naar romantische schilderijen, zoals van Albert Bierstadt en Caspar David Friedrich, en de hele serie gaat over de mogelijkheid van romantische thema’s van nu: majestueuze Amerikaanse bergen, afgelegen Arctische ijsvelden, pittoreske rotsen bij de stranden van Japan of, het intiemst, de natuur van Groot-Brittannië, waarvan de schilderachtige onderwerpen het dichtst bij huis liggen. Dit boek beslaat de hele serie die begon aan het begin van de eeuw en loopt tot de dag van vandaag in paginavullende illustraties. De gedachten en verwijzingen zijn verwoord in essays over de rol van fotografie in onze door media gestuurde wereld en over de herinneringen in het landschap die zichtbaar worden in Almonds werk. 

Hans Werner Holzwarth
978-3-8365-4661-4
Taal: Engels, Duits en Frans
gebonden, 360 pagina's
300 x 300 mm

 

 

Geen reviews gevonden...
Powered by Lightspeed
- Theme by InStijl Media
Powered by Lightspeed